Kroer Friluftbarnehage, Kroerbarnehagene DA
 
 
Tel: 48080841  eller 48080842   Vollholen 24, 1435  Ås 
   
 
Forsiden
Vellet
Skogsplassen
Parken
Friluftsbarnehage
Årsplan
Mat i barnehagen
Kontakt informasjon
Ansatte
Praktisk informasjon
I media
Søke plass hos oss?
Dokumentmappe
 
 


I Kroer friluftsbarnehage ønsker vi å opparbeide naturglede, stimulere nysgjerrighet og bidra til motorisk utvikling. Dette oppnår vi ved å sørge for ukentlige turer, lek og aktiviteter i naturen. Vi vektlegger barnas frihet og selvstendighet i samspill med naturen. Vi har et mål om å bruke naturen så mye som mulig, fordi naturen er tilpasset hvert enkelt barn, hvert modningsnivå og kan utforskes i det uendelige.

Gjennom pedagogiske opplegg i naturen vil barna få oppleve undring, utforskning og læring. Vårt friluftstilbud innebærer blant annet bålfyring og utelunsj, snekring av naturlekeplasser og fuglekasser, og innsanking av bær og sopp.

Naturvern er en selvsagt del av frilufts mandatet vårt, og det blir derfor naturlig å drive aktivt vern om naturen og søppelplukking.

Naturlekeplassen

Naturen er en fantastisk plass for grensesprengende lek og aktivitet, med mange muligheter. Barn i møte med skogen opplever naturens overflod av variasjon, og mulighetene skogen gir for ny fysisk lek og kreativitet. Naturen er godt egnet for mestringsopplevelser grunnet sin kompleksitet, og mangfold av muligheter. Tar vi eksempelvis en pinne, så har den uendelige funksjoner og byr opp til mye kreativ lek.

Vi har ikke bare en fin Gapahuk i skogen, men vi bygger også en fantastisk naturlekeplass med blant annet hytter, husker og klatrestativ. Hele året jobbes det med lekeplassen, den krever mye vedlikehold; bord og trevirke råtner, tauverk løsner og maling kan flasse. Varighet på installasjonene påvirkes av vær, materiale og kvalitet. Forventet levetid er 1-2 år ved bruk av nedbrytbare materialer. Dette vil si at naturlekeplassen bør rives og bygges på nytt etter en periode i bruk. Vi bruker ikke tauverk laget av nylon eller plast. I praksis betyr dette at vi kan forlate plassen og den vil forfalle og forsvinne av seg selv over tid.

Barna oppslukes av byggeprosessen. Det fører til større tilhørighet og eierskap til plassen, enn hvis de kom til en ferdig lekeplass. Installasjonene må ikke nødvendigvis ferdigstilles heller. Barn i flytsonen (balansen mellom ferdigheter og mestring) vil bygge opplevelser, og kjenne mestring og glede gjennom prosessen. Ting flyttes på, lekes med og bygges på. Eksempelvis er hytta blant annet et klatrestativ, et fengsel, og plutselig er hytta en butikk. Vi rydder og plukker opp søppel etter oss. Vi plukker minimalt med greiner og kvister fra trær, og vi sager treet helt nede ved bakken. Vi tenker naturvern, og det å lære barn å ta vare på sin egen naturlekeplass er naturvern i praksis.

Det er viktig for oss at barna får erfaringer med å sage, hamre, knute tau, løfte tømmer, spikke, kappe greiner, og alt annet som hører med. Ved å inkludere barn i arbeidet blir plassen deres fremfor de voksnes. Vi vil at barna skal være delaktige hele veien fra å finne stedet, til byggingen, aktiviteter, vedlikehold og nedriving. Alder, modenhet og sikkerhet vurderes etter aktivitet.


( 21/02/2024 )